Stutteriets Historie

Stutteri Hove er ejet og drevet af Povl Hove og Gitte Søgaard sammen med deres 4 børn, Elisa, Annika, Anders og Martin. Stutteriet har hjemsted i det nordlige Jylland i Thy tæt op ad Nationalpark Thy.

Stutteriet omfatter ca 30-35 Dansk Varmblods heste, primært af eget opdræt. Dertil kommer der heste udefra i tilridning, klargøring til skuer og kåringer, uddannelse, kommision m.m.

Povl´s interesse for heste startede som 13 årig i ´76. Købte sin første ridehest året efter. I 1982 købte Povl hoppeføllet Akki. Godt rådgivet af sin nu afdøde farbror Svend Hove.
Akki var efter Alibi mf var Duell. Grundlaget for stutteriet var lagt. Akki blev en af stutteriet´s betydningsfulde stamhopper og opnåede Elitehoppestatus.

I år 1986 købte Povl ejendommen i Nørhå. I løbet af årene voksede hesteaktiviteterne. Den anden stamhoppe Medea blev indkøbt. Faderen var Martell. mf. var Alexander.

Pladsen i stalden blev trang. Den eksiterende staldbygning blev udbygget og renoveret og maskinhuset der blev bygget i ´92, blev af 2 omgange fyldt op med hestebokse.

I 1996 var hesteaktiviteterne blevet så omfattende tids- og erhvervsmæssigt at Povl valgte at gøre hestene til sit hovederhverv. Udover at interessen for og lysten til at arbejde med hestene fuldtids var der, var årsagen også at køberne´s krav til hestens uddannelse var øget betydelig gennem årene. Man kunne ikke længere sælge hesten " rå". Den skulle som minimum være tilredet. Det var ej eller nok at mønstre en tur foran dommerne. Sadelkåringene vandt sit indtog, hvilket igen øgede kravene for klargøring til kåring ect.


Stutteriet blev hovederhvervet, suppleret af et deltidsjob på Svankjær Ungdomsskole. Her fik Povl ansvaret for hestelinien samt forestå rideundervisningen. Der var tilknyttet ca 40 elever til hestelinien. Gitte blev tilknyttet Ungdomskolen i år 2006 og underviser udover ridesport også i den mere teoretiske del.

I år 2003 blev ridehallen bygget, hvilket optimerede rammerne omkring det daglige arbejde med hestene.

År 2016 begyndte Povl at arbejder hjemme fuldtids og Gitte fik igen job som sygeplejerske, samt hjælper til på stutteriet.

Hestebestanden omfatter nu 30-35 heste. Stutteriet avler på ca 4-5 hopper. Opdrætter afkommene på bedste (heste)vis. Udvælger og selektere konstant i avlsmaterialet og klargører hestene til salg.

Alle hestene af eget opdræt nedstammer fra de to stamhopper. To stamhopper som i høj grad har nedavlet ridelighed i særklasse og velfungerende gangarter. Vi ligger meget vægt på avlshopperne´s ridelighed. Således har alle hopperne været redet og startet sadelkåring som 3 års. Eksemper herpå er bla.andet hoppen Crelita, der opnåede Guldmedalje ved Eliteskuet 2006.